Projecten die bijdragen aan de verduurzaming van Nederland!
Voor ons vormen Bodemenergie en Aquathermie het fundament van de verduurzaming van Nederland. Sinds 2002 zetten we ons dagelijks met passie en kennis in om de energietransitie te versnellen. Omdat we geloven in de kracht van samenwerking, doen we dit samen met een gedreven team van collega's en samenwerkingspartners. Samen met onze klanten streven we namelijk naar succesvolle projecten die niet alleen het gewenste resultaat opleveren, maar ook een positieve impact hebben op de gebouwde omgeving.
Onze projectportfolio is dan ook divers te noemen. Of het nu gaat om grote, complexe en multidisciplinaire opdrachten of om kleinere, gespecialiseerde projecten, hierin streven we altijd naar het realiseren van onze missie: van plan naar een goed functionerend en duurzaam klimaatsysteem.
Filter:
Warm Heeg - Heeg Friesland
Bij VHGM zijn we toegewijd aan een duurzame toekomst. In opdracht van Warm Heeg B.V. maken we een ontwerp voor het gebruik van bodemenergie en aquathermie om in Heeg (Friesland) 1.000 bestaande woningen te voorzien van warmte via een innovatief warmtenetwerk. Ontdek hoe we in goede samenwerking met Warmtebedrijf Warm Heeg een bijdrage leveren aan het duurzaam verwarmen van deze bestaande woningen. Samen zetten we stappen op weg naar een toekomst die vrij is van fossiele brandstoffen.
Samenwerking voor Duurzaamheid en Innovatie: Galapagos Hoofdkantoor in Oegstgeest (bij Leiden)
In deze projectblog nemen wij je mee naar het indrukwekkende nieuwe hoofdkantoor van de Belgisch-Nederlandse geneesmiddelenfabrikant Galapagos, gelegen aan de A44 in Oegstgeest bij Leiden.
Holenkwartier (Oude Philipsfabriek), Hoorn
Aan de Holenweg in Hoorn is het voormalige Philipsterrein omgetoverd tot een opvallende stadswijk genaamd Holenkwartier. Deze vernieuwende wijk combineert het charmante karakter van een kleine stad met een vleugje Amsterdam. Holenkwartier biedt een diversiteit aan mogelijkheden op het gebied van wonen, werken, horeca, cultuur en ontspanning. Met ongeveer 400 nieuwe woningen en een oppervlakte van 5000 m² voor horecagelegenheden, werkplekken en ateliers, is dit gebied een levendige en bruisende plek geworden.
Interferentie – Bannehoven, Zaandijk
In de wijk Rooswijk te Zaandijk wordt de nieuwe woonwijk ‘De Bannehoven’ gerealiseerd. Deze moderne duurzame wijk is ontworpen in Zaanse stijl, met het oog op rust en natuur.
Interferentie – De Veldwachter, Schagen
De Veldwachter te Schagen is een nieuwbouwproject van 124 appartementen ingedeeld in 6 appartementencomplexen. Celsias Climate Solutions en Geo4NRG hebben gezamenlijk het ontwerp gemaakt, waarna VHGM de interferentieberekening heeft uitgevoerd en het ontwerp verder heeft helpen aanscherpen.
Interferentie – QuatreBras, Badhoevedorp
In de Nederlandse woningbouw wint de toepassing van gesloten bodemenergie bij nieuwbouw aan momentum. Steeds vaker worden volledige nieuwe wijken duurzaam van energie voorzien dankzij individuele verticale bodemwarmtewisselaars. Het gaat hierbij om wijken van enkele tientallen woningen tot vele honderden woningen.
Externe begeleiding – IJzergieterij Hardinxveld-Giessendam
Nederland is een waterland. Onze dijken zijn essentieel om te garanderen dat miljoenen mensen droge voeten houden. In het najaar en de winter is het hoogwaterseizoen en daarmee het risico op overstromingen het grootst.
Ontwerp GBES – Allemanskerk, Oudkarspel
Te Oudkarspel wordt door Klimaatconcept gewerkt aan de duurzame energievoorziening van de historische Allemanskerk. Op deze uitdagende projectlocatie bestaan enkele complicerende factoren. Allereerst ligt de Allemanskerk aan een dijk.
De Koepel - Haarlem
Iedereen in Haarlem en omstreken kent natuurlijk de Koepel. De oude gevangenis ligt op ca. 10 km afstand van ons kantoor en is een opvallend gebouw in de streek. Dit bijzondere gebouw dient al een tijd niet meer als gevangenis en inmiddels ook niet meer als opvanglocatie voor vluchtelingen. De culturele stad die Haarlem is, heeft ervoor gekozen de Koepel te gaan renoveren om het een publieke en maatschappelijke bestemming te geven.
Bodemenergie Lidl Oosterhout
In Oosterhout, gemeente Overbetuwe, wordt door Supermarktketen Lidl een nieuw distributiecentrum gerealiseerd. Het enorme gebouw wordt geplaatst op een kavel van circa 16 hectare langs de A15.
Rosenstock-Huessy Huis - Haarlem
In het centrum van Haarlem ligt het Rosenstock-Huessy Huis. Het gebouwencomplex is afkomstig uit de 15e eeuw en is daarmee een monumentaal pand. Het gebouw is in het jaar 1437 benoemd tot het Sint Jacobs Godshuis. Een bijpassende naam aangezien veel pelgrims deze locatie als start gebruikte voor hun pelgrimstocht Santiago de Compostela.
Tuindorp Oost te Utrecht
Door Lithos Bouw en Ontwikkeling wordt aan de Winklerlaan in Tuindorp Oost te Utrecht het verouderde verzorgingstehuis vervangen voor vier nieuwe gebouwcomplexen. Drie van de vier gebouwen zullen worden verhuurd waarbij zorg af te nemen is volgens het principe zoals de bewoners dat kennen. Eén gebouw zal bestaan uit appartementen die bestemd zijn voor mensen die afhankelijk zijn van zwaardere zorg. In totaal worden er circa 240 appartementen gerealiseerd.
Stadscentrum Hoofddorp - Hoe past bodemenergie in de energietransitie puzzel?
In het stadscentrum Hoofddorp staat een groot aantal nieuwbouwontwikkelingen gepland. Gemeente Haarlemmermeer heeft zichzelf een aantal kritische vragen gesteld toen zij de inzet van bodemenergie voor de gemeente zag toenemen. Een belangrijke vraag in deze was of de warmtevraag afgedekt kan worden met bodemenergie? En hoe past bodemenergie in de energietransitie puzzel van de Gemeente?
Lorentz III - Harderwijk
In Harderwijk wordt op het nieuwe bedrijventerrein Lorentz III een nieuwe bedrijfshal gebouwd inclusief kantoor. Het gebouw, met een totaal vloeroppervlak van ca. 23.000 m², huisvest het bedrijf AWL-Techniek BV dat wereldwijd geautomatiseerde verbindingsoplossingen maakt.
City Post - Zwolle
Aan de Westerlaan in Zwolle wordt door DC Vastgoed het voormalige TPG-Post Expeditie Knooppunt getransformeerd naar een bedrijfsverzamelgebouw, genaamd City Post.
Het gebouw ligt pal langs de spoorlijn en dichtbij het NS-station, midden in de spoorzone. Het huidige gebouw City-Post afkomstig uit de jaren zeventig wordt grondig gerenoveerd. Het huidige gebouw bestaat een deel hoogbouw en een deel laagbouw.
Karel Bolbloemen B.V. - Bovenkarspel
In Bovenkarspel wordt de klimaatinstallatie van Karel Bolbloemen B.V. aangepast zodat een groot deel van de energievoorziening fossiel vrij geleverd kan worden. Het is van oudsher een agrarisch familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het kweken en broeien van bloembollen.
De teelt omvat 105 hectare tulpenbollen voor de kwekerij en ongeveer 65 miljoen stelen tulpen voor de broeierij. Momenteel verbruikt het bedrijf jaarlijks zo’n 600.000 m³ aardgas bij het kweken en broeien van bloembollen.
SCYE010 - Schiedam
In het centrum van Schiedam wordt aan de ’s-Gravelandseweg het voormalige gebouw van de DCMR gerenoveerd. Het oude kantoorgebouw wordt gerenoveerd en maakt plaats voor circa 230 appartementen. Het betreft een grote verbouwing waarbij extra woonlagen worden toegevoegd en delen van de gevel worden gestript voor een nieuwe uitstraling.
De Zaanse Helden - Zaandam
In Zaandam wordt door Stebru en Impact Vastgoed het project ‘De Zaanse Helden’ ontwikkeld. Op de voormalige Vrodest locatie worden circa 600 woningen gebouwd, verspreid over meerdere woonblokken. De woonblokken worden op een tweelaagse parkeergarage met een daktuin gebouwd, hetgeen het project een geheel maakt.
De geschiedenis van Zaandam en van deze plek is niet vergeten. De woonblokken krijgen elk de naam van één van de verdwenen molens uit het gebied.
Sir Winston Churchilllaan - Rijswijk
Aan de Sir Winston Churchilllaan in Rijswijk wordt een nieuw sportcomplex ‘De Altis’ gerealiseerd. Dit nieuwe multifunctionele gebouw biedt ruimte aan de sportende bewoner van de stad. Het gebouw zal bestaan uit twee sporthallen, krachttrainingsruimte en een budo zaal. Daarnaast komen er twee horecavoorzieningen en is er ruimte om te parkeren onder het gebouw.
Schoenenmuseum - Waalwijk
Waalwijk’s Schoenenmuseum wordt duurzaam gehuisvest in voormalig Raadhuis Waalwijk.
Schoenen en Waalwijk; die twee-eenheid zijn al lang met elkaar verbonden.
Het Schoenenmuseum krijgt een nieuwe locatie. Het oude Raadhuis wordt stijlvol gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de huisvesting van het Schoenenmuseum.
Smart thermal grids - Gemeente Nieuwkoop
Het principe van een smart thermal grid berust op het afstemmen van thermische energievraag en -aanbod en het uitwisselen van deze energie door een warmtenet. Op deze manier kunnen lokaal energievraagstukken opgelost worden. Een uitdaging die hierbij komt kijken is de mismatch tussen het moment van vraag en het moment van aanbod. Een tegengestelde energievraag kan meestal niet direct uitgewisseld worden waardoor de behoefte aan een buffer ontstaat. Een sleutelrol hierin is weggelegd voor bodemenergiesystemen.
BAT terrein - Zevenaar
Op het terrein van de voormalige Turmac fabriek in Zevenaar wordt het woonpark BAT gerealiseerd. Voor de verwarming en koeling van de 95 woningen van deze woonwijk zullen gesloten bodemlussen worden aangelegd. Het ontwerp van deze gesloten bodemenergiesystemen is gemaakt door Techneco.
Parel Moerwijk - Den Haag
In de wijk Moerwijk-Oost te Den Haag wordt het project Parel Moerwijk gerealiseerd. Langs de Ulenpasstraat worden enkele blokken oude appartementen afgebroken, en worden nieuwe appartementen in de plaats gebouwd. De verwarming en koeling van 7 van deze blokken zullen worden geleverd door gesloten bodemenergiesystemen. Deze bodemenergiesystemen zullen in totaal 213 appartementen voorzien van duurzame verwarming en koeling.
Geohydrologisch onderzoek - Valkenburg/Katwijk (Zuid-Holland)
Op het voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg in Katwijk zijn archeologische waarden aanwezig in de bodem. In de zomer van 2019 worden er archeologische opgravingen gedaan op de locatie door Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol BV).
MFA De Passie - Rotterdam
In Rotterdam wordt de nieuwbouw Multifunctionele Accommodatie De Passie gebouwd op het schiereiland Katendrecht. Voor het project is een duurzaam klimaatsysteem gerealiseerd in combinatie met een open bodemenergiesysteem bestaande uit een doublet.
De laatste duurzame blogs
Samenwerking tussen VHGM en Visser & Smit Hanab voor innovatief protocol rond gestuurde boringen en bodemenergiesystemen
Bronnet Gemeente Haarlemmermeer
14 november - Warmte Congrestival
Neem contact op met VHGM
Ontwerp- en adviesbureau in Bodemenergie en Aquathermie